Zsidó emlékek Vajdaságban

1.Nap: Érkezés a Domus Pacisba - Szabadka központja, zsinagóga - Domus Pacis
Sétánkat a szecesszeszió fővárosában, Szabadkán kezdjük, ahol megtekintjük a héber származású Jakab Dezső és Komor Marcell építész csodálatos épületeit. Ilyen a szabadkai városháza, sétáló utca, Reichle palota és a impozáns, felújított zsinagóga. A zsinagóga mellett található a szabadkai zsidó hittközösség épülete is és egy emlékmű a szabadkai zsidó áldozatok tiszteletére. A város központban található a zsidó származású Munk Artúr mellszobra (író, orvos, a Kárpátia hajó főorvosa, aki a Titanic megmentésére sietett) is. Ebéd a városközpontban, ahol megkóstolhatjuk a balkáni étkek számos fajtáját. Délután tovább indulunk és a város széli, méltatlanul elfelejtett, zsidó temetőbe látogatunk, ahol nagyon ritka és gyönyörű síremlékek tanúi lehetünk. Köztünk Milkó Izidor síremlékét is megtekintjük. Az esti vacsorát a szálláshelyen, a Domus Pacisban eljtük meg. https://youtu.be/YxsRxPbj5d0

2. Nap: Domus Pacis - Topolya - Újvidék - Domus Pacis
A reggeli után a Közép-Bácskai településre utazunk, Topolyára, ahol egy rövid séta után megbarátkozunk a kis mezőségi várossal és ellátogatunk az újonnan felújított, és rendezett topolyai zsidó temetőbe.
A délutáni órákban Újvidékre érkezünk, ahol egy kellemes ebéd után utunkat vesszük ennek a gyönyörű Duna menti város szívébe. A kirándulásunkat a számos emléket rejtő Zsidó utcában kezdjük. A hatalmas Zsinagógája és a köré épített épületek arról tesznek bizonyságot, hogy itt valaha egy életerős közösség élt.     
Az esti órákban, mielőtt visszaindulnánk, még egy rövid sétát teszünk a szerémi Péterváradon és a lenyugvó nap mellett megtekintjük, hogyan merül álomba ez a csodás város.

3. Nap: Domus Pacis - Zenta - hazaút
Reggeli után újra elindulunk, most a Tisza menti kis városba, Zentára látogatunk. Zenta egy csendes, szép kisváros. Ellátogatunk a szeccesszió újabb remek művei mellet, amit Endrei Soma tervezett, aki egy ideig Zenta város fomérnöke is volt. De joggal büszkélkedhetünk a magyar szecessziós építészet egyik legkiemelkedöbb képviselőjének, Lajta Bélá épületei előtt. A túránk végén ellátogatunk a zentai zsidó temető és egy kellemes Tisza parti halászleves zárjuk a hétvégét.

Az alapár tartalmazza:

  • Fütött 2-3-4 szobás szállásokat a Domus Pacisban
  • Utazást autóbusszal
  • Reggeli és vacsora
  • Programokat, sétákat
  • Magyar nyelvű csoportkísérőt

Az alapár NEM tartalmazza:

  • Belépőket
  • Betegség-, baleset-, poggyász biztosítást
  • A Domus Pacison kívüli ebédeket
  • Egyéni kiadásokat, borravalókat stb...

Az alapárral kapcsolatban keresse szakmai vezetőnket.
A csoport szervezés esetén minimum 30 fős létszám esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén a költségek magasabbak lesznek. Viszont ebben az esetben is a munkatársaink állnak az önök rendelkezésükre.

A program alap hossza egy hétvégés, vagyis három napos. Viszont ehhez mi nem ragaszkodunk, az otthon munkatársai úgy alakítják a programot, ahogy azt önök kívánják. A következő leírás maguk számára csak egy ízelítő, amelyet a maguk kívánsága szerint úgy alakítunk, ahogyan azt önök kívánják.

 

 

Kövess minket