Természetjáró túra

1. Ludasi tanösvény
Hossza: 5 km
Típusa: tájékoztató táblás
Látnivalók:
A Ludasi-tó a múltban a tőle észak-nyugatra elterülő Szabadkai-erdők térségéből a nedves rétekről a csapadékos években kialakult időszakos vízfolyások közvetítésével kapta a vízutánpótlást. A valamikori Ludasi-rétnek jellegzetes hala volt a réti csík. Napjainkban mintegy 19 halfaj él. Élnek itt még természeti ritkaságok és pannon endemikus növényfajok is. A tótól északabbra megmaradt nedves réteken a madarak nagy része még ma is költ. Egyes fajok vonulás idején is felkeresik ezt a területet.

2. Ludasi kenú túra
Hossza: 3-4 km
Típusa: természetjáró kenú túra
A tó északi részétől kenúkkal indulunk. A nádasban gazdag tó madárvilága egyedi ezen a vidéken, és kiemelkedő a Kárpát-Medencében is. Egy igazi kihívás minden túrázó számára, mivel a nádas olyan sűrű és olyan kacskaringós útvesztők vannak, hogy ezt a részt csak útasvezetővel ajánlatos megtenni. A Ludasi rétben, ahogyan a helybeliek nevezik a tavat, különösen nagy jelentősége volt a  kárásznak (sárgakárásznak),  amelynek ízletes húsa messzeföldön ismert és megbecsült volt, olyannyira, hogy a nagyobb példányok eljutottak  a budai és  bécsi királyi udvarba is.  Napjainkra a megromlott életfeltételek miatt ennek a fajnak az állománya megritkult. A hajdani Ludasi-rét jellegzetes hala volt a réti csík is, amely alkalmazkodni tudott a síksági tavakra jellemző évszakonként eltérő szélsőséges hőmérséklet- és vízszint ingadozásokhoz.


3. Palics és környéke
Hossza: 2 km
Típusa: városnéző séta  
Látnivalók:
A Szabadka községhez tartozó Palics-tó Vajdaság északi részén a magyarország határ közelében található a Ludas tó mellett. A tó partján alakult ki Palics település. A túra a Palicsi-tó partján a parkon át vezet, amely ma 19 hektárnyi területen fekszik, és egyedülálló hangulatát a természeti értékek és az építészeti örökség ötvözetének köszönhetjük. Megismerkedünk a park bejáratánál a palicsi víztoronnyal, a parton sétálva a Bagolyvárral, Vermes Lajost ábrázoló szoborral, a zenepavilonnal, mely térzene céljából létesült és a híres Kék vázákkal, melyek 1910-ben kerültek Palicsra, a pécsi Zsolnai Kerámiagyár ajándékaként.

4. Szelevényi tanösvény
Hossza: 5 km
Típusa: tájékoztató táblás  
Látnivalók:
 A Sezelevényi-puszták térsége a Vajdaság északi részén a magyarország határ közelében található Királyhalma (Bácsszőlős) és Horgos között, Magyarkanizsa és Szabadka község területén. Különleges természeti értékei miatt nyilvánították védetté. Síksági, specifikus, mozaikos elterjedésű gazdag sztyepprétei, szikes,homoki és mocsárréti élőhelyek sokfélesége jellemzik. Nagyon gazdag a terület növény- és állatvilága, megtalálható számos ritka és veszélyeztettett faj itt. A túra során szakvezető és tájékoztató táblás tanösvény segítségével ismerkedünk az élővilággal.

Az alapár tartalmazza:

  • Fütött, 2/3/4 szobás szállásokat a Domus Pacisban
  • Reggeli és vacsora
  • Programokat, sétákat
  • Magyar nyelvű csoportkísérőt

Az alapár NEM tartalmazza:

  • Belépőket
  • Betegség-, baleset-, poggyász biztosítást
  • A Domus Pacison kívüli ebédeket
  • Egyéni kiadásokat, borravalókat stb...

Az alapárral kapcsolatban keresse szakmai vezetőnket.

A csoport szervezés esetén minimum 30 fős létszám esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén a költségek magasabbak lesznek. Viszont ebben az esetben is a munkatársaink állnak az önök rendelkezésükre, hogy egy olyan megoldást találjunk, ami mindenkinek jó.

Kövess minket