Szecesszió a Vajdaságban

 1.nap: Érkezés a Domus Pacisba - Palics  
A szecessziós kirándulásunkat Palicson kezdjük. Első említése Paly néven 1462-ben, Mátyás király adománylevelében történt, amikor a pusztát anyjának ajándékozta. A település a 19. század közepén kezdett felépülni, ekkor fedezték fel a tó vizének és iszapjának gyógyító voltát. Mai szecessziós külsejét az 1900-as évek elején nyerte el. A Monarchia felkapott fürdővárosai között tartották számon.  Sorba vesszük a Jakab Desző és Komor Marcell csodálatos építményeit, amely ornamentikus, népi motívumokban gazdag és régi kor szépségéről tesz tanúságot. Ilyen éppítmény a víztorony, vígadó, zene pavilon, női strand, amelyet egy szép rendezett park vesz körbe.  

2.nap: Domus Pacis - Szabadka - Zombor - Domus Pacis
Délelőtt Szabadka, az alföld legszebb szecessziós várásának, a látnivalóit vesszük sorra. Szabadka legreprezentatívabb épülete a méreteinél fogva akár parlamentnek is beillő, szecessziós városháza, amelyet Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján Nagy Ferenc és Kladek Lukács vállalkozók helybeli cége épített fel mindössze két év alatt (1908–1910).
Ugyanezen építészek tervezték a zsinagógát is, szintén magyar szecessziós stílusban. A zsinagóga magyar nyelvű vezetővel, előzőleges bejelentéssel látogatható.
A magyar szecesszió kiváló példája még a Reichl Ferenc által építtetett Palota is (1903-1904), és több épület a Korzó környékén, az egykori Kossuth utcán.
Itt látható a Szabadkai Népszínház korinthoszi oszlopos épülete is (1853), amelyben az elsők között talált otthonra magyar nyelvű színtársulat, és ahol Blaha Lujza kezdte pályafutását.
Az egyházi épületek közül, építészeti szempontból, a legjelentősebb a Ferences rend temploma, más néven Barátok temploma, különösen pedig a rendház, amelyet a régi szabadkai vár maradványaiból alakítottak ki (1723).
A katolikus székesegyház barokk stílusban épült (1797), és erősen emlékeztet a Kalocsai Érsekség bazilikájára, amelyhez adminisztratívan akkoriban tartozott.
A Sándor városrészben épült szerb ortodox templomban az ikonosztáz az ortodox barokk festészet ritka példánya.
Szabadka központját a századforduló remek épületein kívül két viszonylag új szökőkút teszi még hangulatosabbá, amelyeket – csakúgy mint a városházát és a Reichl-palotát – stílusosan Zsolnay kerámiával fedtek, és amelyeknek formavilága szintén a magyar szecesszióra emlékeztet.
Számos látni való után, megismerkedünk a helyi éttermekkel, balkáni ételekkel.
Délutáni órákban Európa egyik legzöldebb és a „fiákerek városának” is nevezett Zombort, melynek belvárosa bővelkedik a szecessziós épületekben. majd megtekintjük a Vármegyeházát, amelyben található a Zentai csata c. óriásfestmény (4×7 m).

3.nap Domus Pacis  - Újvidék - hazaút
A reggeli órákban Újvidékre érkezünk, ahol egy kellemes délelőtti séta mellett megtekintjük ennek a gyönyörű Duna menti város központját. A kirándulásunkat a számos emléket rejtő Zsidó utcában kezdjük. A hatalmas Zsinagógája és a köré épített épületek arról tesznek bizonyságot, hogy itt valaha egy életerős közösség élt. A központ teljes mértékben visszaadja a monarchia városok jellegzetességeit. Újvidék főterén áll a városháza, ahonnét az utcák legyezőszerűen nyílnak szét. Itt található még a neogótikus Mária Neve katolikus templom is. A város főteréről nyílik a Zmaj utca (Zmajeva ulica). Ezen utca végén található a újvidéki szerb érsek palotája (Vladičanski dvor). A másik nevezetes utca a Duna utca (Dunavska ulica), mely a Duna parkba (Dunavski park) torkollik.
Az esti órákban, mielőtt visszaindulnánk, még egy rövid sétát teszünk a szerémi Péterváradon és a lenyugvó nap mellett megtekintjük, hogyan merül álomba ez a csodás város. Pétervárad a középkorban a törökök elleni védelmet szolgálta, ma múzeum és jelentős kirándulóhely a város erődítménye. A vár toronyórájának mutatói fordított szerepűek. A nagymutató mutatja az órák múlását abból a célból, hogy a Dunán elhaladó hajók messziről láthassák a helyi időt.

Az alapár tartalmazza:

  • Fütött 2/3/4 szobás szállásokat a Domus Pacisban
  • Utazás autóbusszal
  • Reggeli és vacsora
  • Programokat, sétákat
  • Magyar nyelvű csoportkísérőt

Az alapár NEM tartalmazza:

  • Belépőket
  • Betegség-, baleset-, poggyász biztosítást
  • A Domus Pacison kívüli ebédeket
  • Egyéni kiadásokat, borravalókat stb...

Az alapárral kapcsolatban keresse szakmai vezetőnket.
A csoport szervezés esetén minimum 30 fős létszám esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén a költségek magasabbak lesznek. Viszont ebben az esetben is a munkatársaink állnak az önök rendelkezésükre.

A program alap hossza egy hétvégés, vagyis három napos. Viszont ehhez mi nem ragaszkodunk, az otthon munkatársai úgy alakítják a programot, ahogy azt önök kívánják. A következő leírás maguk számára csak egy ízelítő, amelyet a maguk kívánsága szerint úgy alakítunk, ahogyan azt önök kívánják.

Kövess minket